Συνεχείς οι εκκλήσεις δημάρχων για εναέρια μέσα

Ακόμα και την «ύστατη ώρα», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, τοπικοί άρχοντες ζητούν περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι πως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αντιμετωπίζουν σοβαρούς δυσκολίες ή κινδύνους, που μπορεί να δυσχεραίνουν ή να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους. Όπως ανέφερε, προκειμένου τα εναέρια να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί τρεις προϋποθέσεις: πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. «Αλλιώς δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε λίγο πριν τις 6 σήμερα το απόγευμα πως «Δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια, δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Οι εκκλήσεις

Νωρίτερα, με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στην Εύβοια, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Αναφερόμενος στην ανεπάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, δήλωσε ότι τα εναέρια εμφανίστηκαν μόλις στις 11:30 το πρωί, και αργότερα είχε μείνει μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί. Τόνισε επίσης πως στο σημείο που εξελίσσεται τώρα η πυρκαγιά, μόνο τα εναέρια μπορούν να βοηθήσουν.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στην Κεντρική Εύβοια. «Δεν πάει άλλο, έχουν εξαντληθεί τα όριά μας, δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε αυτό το θέαμα…», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοτζιάς επιβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, την απουσία σχεδίου και μέσων πυρόσβεσης,

«Δεν ουρλιάζω τόσες μέρες τυχαία ότι θέλουμε εναέρια μέσα. Επιμένω ότι υπάρχουν κι άλλα μέτωπα, μικρότερα μέτωπα στην Ιστιαία, που εάν αντιμετωπιστούν τώρα θα είναι καλύτερη η κατάσταση», είπε και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε εντολές εκκένωσης χωριών και όταν φεύγουν οι άνθρωποι βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα»

Απόδειξη της δραματικής κατάστασης, τόνισε, είναι ότι «η φωτιά από την αρχή καταλήγει τη θάλασσα» και τόνισε ότι «δεν είχανε κανένα μέσο, ούτε τώρα έχουμε μέσα». Σημείωσε επίσης ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να εκκενωθεί η Ιστιαία, λέγοντας «Πού θα πάνε τόσοι άνθρωποι»

Έκκληση «έστω και τούτη την ύστατη ώρα» για εναέρια μέσα κατάσβεσης απηύθυνε και ο δήμαρχος Γορτυνίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν θύματα. Αναφερόμενος στην πυρκαγιά που συνεχίζει να εξαπλώνεται μίλησε για «τεράστιο μέτωπο», για «συνεχείς αναζωπυρώσεις» και για «τραγική κατάσταση».

«Έχουμε απευθύνει εκκλήσεις, έχω πάρει τηλέφωνα, η κατάσταση είναι τραγική… μόνο οι κάτοικοι κι ολίγες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπάρχουν, είμαστε εγκαταλελειμμένοι παντελώς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «παρακαλάμε για εναέρια» μέσα κατάσβεσης.

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες, προειδοποιώντας: «Φωνάξτε όλοι, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα και θα είναι πολύ αργά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί